Rendelkezésre álló kapacitás

A rendszer kapacitását pontosan kiszámolni csak a gyógyszerek mozgását egy megfelelő hosszúságú és statisztikailag szignifikáns időszakban vizsgálva lehet (pl. egy év).
Például, egy 6,7 méter hosszú és 3,5 méter magas rendszerben körülbelül 20800 darab, az alábbi méretekkel rendelkező doboz tárolható: 110 x 60 x 37 mm.

Módosítható kapacitás

A tárolt dobozok és átlagos méreteik keverésével, csökkenthető vagy növelhető a rendszer kapacitása.
A RIEDL PHASYS kétféle tárolási kritérium szerint működik:
► „nem kevert mód” (gyorsan forgó termékek esetén) – ugyanazon hivatkozási számmal rendelkező sorokban ugyanolyan dobozok kerülnek; így a rendszer gyorsabban tudja kitárolni a termékeket, így a több elem mozgatási sebessége magasabb lesz (azaz a fogókar egyetlen mozdulatával a rendszer több dobozt tud kiadagolni);
► „kevert mód” (lassan forgó termékek) – ugyanabba a sorba különböző dobozok kerülnek; egyes esetekben ez a kitárolási folyamat lelassulásához vezethet (például, ha a keresett gyógyszer egy másik mögött helyezkedik el), viszont ezáltal jelentősen megnövekszik a rendszer kapacitása (egyéb esetben minden egyes hivatkozáshoz saját sort rendel a rendszer, akkor is, ha csupán egyetlen doboz van készleten. Ez komoly helypazarlással jár.

A kétféle tárolási módszer körültekintő használata bármilyen készlet és gyógyszertári teljesítményigény esetén kiváló megoldást jelent. A prioritástól függően (sebesség vagy kapacitás) a két módszer közül bármelyik előnyben részesíthető.

Elfogadott dobozméret

A RIEDL Phasys az alábbi méretekkel rendelkező hagyományos és henger alakú dobozokat tudja kezelni:

* Több elem fogására alkalmas rendszer, szabvány kiadópont, liftek, félautomata tárolórendszerek LTL L és gyógyszerautomata (ha a csúszdák nélkül szerelik a rendszerbe).
** össze van-e kötve szállítórendszerrel és futószalagokkal. Ha a raktár közvetlen szállítórendszerrel van ellátva (pl. alagsori tárolás esetén), nincsen korlátozás.

Készletoptimalizáció

A RIEDL Phasys készletoptimalizáció funkciója átrendezi az automatizált raktárban tárolt dobozokat, amikor nincsen magasabb prioritást élvező, végrehajtandó feladat (pl.: dobozok kiadagolása a pulthoz vagy kiadóponthoz, dobozok tárolása, egyéb tevékenységek).
Ez a funkció általában éjszaka aktív: ha nappal működne, akkor egy vény nélküli gyógyszerkiadási kérelem esetén először az éppen futó feladatot kellene befejeznie a rendszernek, csak ezután adhatná ki a kért gyógyszert, ennek eredményeképpen pedig a termék kiadása néhány másodperccel később történne.

Moduláris szerkezet és alakítható készletrendezés

A készlettárolásra szolgáló hely alakítása részben automatikusan, részben manuálisan történik az automatizált raktárban (azaz könnyen módosítható). A dobozok magasságának és szélességének figyelembe vételével a rendszer dinamikusan, egy algoritmus szerint helyezi el azokat a polcokon, ezzel csökkenti a kihasználatlan hely mennyiségét.
A dobozok magasságát illetően a polcok közötti távolság 26 és 120 mm között változik, a dobozok pedig a méreteik szerint a leginkább megfelelő polcra kerülnek.
A polcok kezdeti konfigurációját a közöttük lévő távolság tekintetében számos, a rendszert használó gyógyszertár által közölt adatokból készült statisztika alapján határoztuk meg.

Szükség esetén a polcok elrendezése nagyon egyszerűen, a végfelhasználó által módosítható (távoli műszaki támogatás igénybe vételével):
► a módosítani kívánt magasságú polcok legyenek üresek;
► a csavarok kicsavarása után a polcokat ki kell venni;
► a polcokat kiemelés után 12 mm-rel lejjebb vagy feljebb lehet helyezni;
► a polcok új pozíciójának konfigurálását a szoftverben is el kell végezni.

A folyamat az áthelyezni kívánt polcok számától függően néhány percet vesz igénybe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük