Félautomata betöltőrendszer

A RIEDL Phasys komissiózó berendezést innovatív, több elem fogására alkalmas, rendkívül gyors és hatékony félautomata betöltőrendszerrel láttuk el. A rendszer része egy integrált 1D/2D vonalkódolvasó, amellyel beolvashatók a tárolandó csomagok vonalkódjai. A vonalkódolvasó egyszerre számos 1D/2D vonalkód beolvasására képes, így nemcsak a termékkód beolvasását teszi lehetővé (AIC, EAN, DataMatrix és egyéb konfigurálható vonalkódok), hanem a nyomon követésre szolgáló kód beolvasását is (csak gyógyszerek esetén elérhető).

A tárolási folyamat nagyon egyszerű:
► a felhasználó beszkenneli a termék(ek) kódját/kódjait, és kattintással kiválasztja a lejárati dátumot (hónap/év) az érintőképernyőn (Datamatrix kód esetén ez nem szükséges)
► egy a tárolási mátrix felett elhelyezkedő kivetítő megjeleníti a beszkennelt doboz méreteinek megfelelő területet (amennyiben a terméket a rendszer először szkenneli be, a kiemelt terület a lehető legnagyobb lesz. Miutána fogókar felemeli a dobozt, a rendszer felismeri a pontos méreteket és rögzíti azokat a jövőbeli tárolás céljából);


► a felhasználó a rendszer által kijelölt, 1 cm ráhagyással számított helyre teszi a dobozt
► a műveletet meg kell ismételni, amíg a tárolási mátrix megtelik vagy amíg nem marad több eltárolandó termék
► ha a tárolási mátrix teljesen megtelik, a futószalag automatikusan továbbmozog, így lehetőség nyílik újabb mátrix feltöltésére
► amennyiben a tárolandó termékek száma kevesebb, mint amennyi a teljes mátrix feltöltéséhez szükséges, a mátrixot a rendszer egy perc várakozás után automatikusan továbblépteti. A mátrix az érintőképernyő megfelelő gombjának megnyomásával is továbbléptethető.

A több elem fogására alkalmas félautomata tárolórendszer lehetővé teszi több, egymás mögött elhelyezett doboz egyidejű megfogását, ami felgyorsítja a fogókarral végzett további tárolási műveleteket (amely képes egyetlen mozdulattal több dobozt is el- illetve kitárolni).

Kétféle tárolási mód közül lehet választani:
► a már korábban meglévő dobozok tárolása (amikor a gyógyszertári raktárban tárolt dobozok kerülnek be az automatizált raktárba);
► új dobozok tárolása (a termékek azután kerülnek az automatizált raktárba, miután megérkeznek a beszállítótól).

A lejárati dátumok kezelése

Tároláskor a kezelő megadhatja (egyetlen kattintással) a tárolni kívánt termékek lejárati dátumát. A rendszer azokat a termékeket adja ki először, amelyeknek közeleg a lejárati dátuma.
A tárolás során a lejárati dátumok megadása felfüggeszthető. Ilyen esetben a kitárolás a FIFO-elv alapján történik.
Egy speciális funkció segítségével megjeleníthető a közelgő lejárati dátumú és/vagy a nem mozgatott termékek listája, így azok könnyen kiadathatók.
A félautomata LTL tárolórendszer kiegészíthető OCR karakterfelismerő funkcióval, amely automatikusan felismeri a lejárat dátumát.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a RIEDL Phasys 900 doboz/óra tárolási teljesítményét csupán a felhasználó sebessége korlátozhatja, nem pedig az automatizált raktár teljesítménye (a hagyományos rendszerekkel ellentétben).
A RIEDL Phasys több elem fogására alkalmas félautomata tárolórendszere

A félautomata tárolórendszer elérhető változatai

A félautomata rendszer rakodórámpája elhelyezhető a raktár hosszanti oldalán vagy az alábbi képeken ábrázolt módon, külső elemként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük